پایگاه خبری وبدا

پایگاه خبری وبدا

امروز سه شنبه ، 1404/02/02

سال 1403 ، جهش تولید با مشارکت مردم

پایگاه خبری و اطلاع رسانی وبدا (دفتر یاسوج)

مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در راستای ماموریت سازمانی خود، همواره تمام توان خود را در امر اطلاع‌رسانی صحیح و شفاف به مردم به کار گرفته است. در بررسی سند چشم‌انداز 20 ساله کشور و برنامه‌های توسعه جمهوری اسلامی ایران، به نکات مهمی توجه شده که مبنای برنامه‌ریزی برنامه‌های روابط عمومی است. بیشتر بخوانید ..

یاسوج ، بلوار مطهری ، ستاد مرکزی دانشگاه علوم پزشکی یاسوج ، طبقه سوم ، واحد روابط عمومی

شماره تماس: 0743337251

مدیر مسئول : ذوالفقار دیودل

سردبیر : سیده سحر حسینی

کارشناس برنامه سرطان معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی کهگیلویه بویراحمد، گفت: زمانی که سلول های بدخیم یا سرطانی در روده بزرگ تشکیل شوند، سرطان ایجاد می شود که سرطان روده بزرگ به نام های سرطان کولون، سرطان کولون و رکتوم یا سرطان کولورکتال هم موسوم است.

کارشناس برنامه سرطان معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی کهگیلویه بویراحمد، گفت: زمانی که سلول های بدخیم یا سرطانی در روده بزرگ تشکیل شوند، سرطان ایجاد می شود که سرطان روده بزرگ به نام های سرطان کولون، سرطان کولون و رکتوم یا سرطان کولورکتال هم موسوم است.


به گزارش روابط عمومی معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی یاسوج، بهمن رشید پور افزود: در حال حاضر این بیماری دومین سرطان کشنده و سومین سرطان شایع در جهان است و اغلب در سنین بیشتر از 50 سال بروز می کند.


سرطان کولون اختصاص به نژاد خاصی ندارد


وی ادامه داد: سرطان کولون اختصاص به نژاد خاصی ندارد و تهدیدی برای سلامتی همه نژادها است، اگر چه این بیماری در مردان کمی شایع تر از زنان بوده ولی واقعیت این است که مردان و زنان تقریباً به میزان یکسانی در معرض خطر سرطان کولون هستند.


وی تصریح کرد: تکه های گوشتی برآمده که از پوشش داخلی روده بزرگ منشاً می گیرند، پولیپ نامیده می شوند بنابراین فردی که پولیپ روده دارد ممکن است در ظاهر علامت یا ناراحتی خاصی نداشته باشد اما این پولیپ ها در صورت عدم درمان ممکن است به سرطان تبدیل شوند.


رشیدپور گفت: سرطان کولون تقریباً همیشه از پولیپ ها یا ضایعه های پیش بدخیم روده منشاً می گیرد لذا باید پولیپ ها را از کولون خارج کرد تا از پیدایش سرطان جلوگیری شود .


وی اذعان داشت: به طور معمول پولیپ های روده در همه  سنین دیده می شوند، اما  در سنین بالای 50 سال شایع تر بوده و بیشتر می توانند خطر آفرین باشند و همچنین بر اساس آمارها تقریباً نیمی از افراد بالای 70  سال ممکن است به پولیپ های پیش بدخیم روده مبتلا باشند.  


وی در ادامه عنوان کرد: عوامل زیادی در میزان خطر و بدخیم بودن پولیپ ها نقش دارند به طور مثال هر چقدر اندازه پولیپ ها بزرگ تر و تعداد آنها بیشتر باشد، میزان خطر بدخیمی آن ها هم بیشتر  می شود.


سرطان روده بزرگ علائم جدی و نگران کننده ندارد


رشیدپور ابراز داشت: باید به خاطر داشته باشید که پولیپ ها و حتی سرطان کولون در مراحل اولیه پیدایش خود ممکن است علامت جدی و نشانه نگران کننده ای ایجاد نکنند و بیماری به طور خاموش پیش برود که البته نشانه هایی نیز وجود دارند که ممکن  است در اثر سرطان روده بزرگ ایجاد و در صورت مشاهده  هر کدام از آن ها حتماً باید به پزشک مراجعه نمود..


کارشناس برنامه سرطان معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی، خونریزی از مقعد را بسیار مهم دانست و عنوان کرد: خون موجود در مدفوع می تواند رنگ مدفوع را سیاه نماید یا به صورت رگه های قرمز رنگ بر سطح مدفوع دیده شود که از مهمترین علائم سرطان روده محسوب می شود.


وی اذعان داشت: تغییر در عادات اجابت مزاج با بیش از 6 هفته مداومت، بروز یبوست یا اسهال مداوم پس از سن 40 سالگی، احساس  درد مستمر در شکم، کاهش وزن به دلیل ناشناخته در هر سنی و کم خونی و فقر آهن به دلیل ناشناخته از دیگر نشانه های این بیماری است.


وی با اشاره به افراد در معرض خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ یا کولون، گفت: سن  50 سال یا بیشتر و افزایش سن مهم ترین عامل خطر  محسوب می شود، به طوری که سرطان کولون تقریباً در دو سوم موارد در افراد 50 ساله و مسن تر به وجود می آید .


سابقه داشتن پولیپ در کولون


کارشناس برنامه سرطان معاونت بهداشتی دانشگلاه علوم پزشکی استان افزود: زمینه وراثتی سرطان کولون به شکل های مختلفی وجود دارد که مهم ترین آن ها به صورت سندروم پولیپوز ارثی و سرطان فامیلی غیر پولیپی کولون ( سندرم لینچ) است.


وی ادامه داد: شیوه زندگی ناسالم شامل مصرف دخانیات و مواد مخدر (سیگار و قلیان یا تریاک )، تغذیه ناسالم (مصرف  زیاد گوشت قرمز، غذاهای آماده یا فست فود، مصرف کم سبزی و میوه تازه) و کم تحرکی است که افراد دچار چاقی، دیابت و کبد چرب نیز در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به این بیماری هستند.


شما چقدر در معرض خطر سرطان کولون هستید؟


رشیدپور یادآور شد: افزایش سن اولین عامل خطر خارج از کنترل انسان است که اگر 50 ساله یا مسن تر هستید باید این مسئله را جدی بگیرید که در سن شما پولیپ های کولون شایع تر بوده  و با افزایش سن، شانس مبتلا شدن به سرطان کولون هم افزایش می یابد.


وی اذعان داشت: اگر شیوه زندگی شما ناسالم است بدانید که خطر سرطان کولون در شما نسبت به افراد هم سنتان که شیوه زندگی سالمی دارند، بیشتر است.


وی در پایان خاطر نشان کرد: اگر اهل مواد مخدر و یا سیگاری هستید، گوشت قرمز یا غذاهای آماده ( فست فود ) زیاد و سبزی و میوه تازه کم مصرف می کنید و محرک و فعالیت فیزیکی کافی ندارید با داشتن حداقل یکی از این معیارها شیوه زندگی شما ناسالم بوده، بنابراین اصلاح سبک زندگی مهمترین راه پیشگیری از ابتلاء به سرطان کولون است.5